JEDRENJE

Sveučilišna jedriličarska regata ELMAR

 

 

  Otvorenje regate je bilo u utorak 9.5.2006. u jedriličarskom klubu Uskok u Zadru. ELMAR je najveća sveučilišna regata u Hrvatskoj i ovo je deseti put da se održava. U konkurenciji je bilo 17 brodova iz Hrvatske, Mađarske, Sicg, dvije posade iz Italije i posada Sout Hamptona iz Engleske za koju sam osobno jedrio prije nekoliko godina. Zagrebačko sveučilište je zastupala odlična (8 mjesto) ženska posada. Ove godine je po drugi put nastupala posada Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ali prvi put otkad smo osnovali Jedriličarski klub Ekonomist. Iako Šime Fantela (naš prvi skiper i trostruki svjetski prvak) nije mogao doći skupili smo posadu i prijavili se na regatu. Njegovo mjesto zauzeo je Matija Longin, a posada su redom:

 

Nikola Stolnik – Trimer jedra

Tomislav Stolnik – Trimer genove

Šimun Šupe – Bowman

Vladimir Lučev – podigači

Luka Šupe (za aparatom)

     

 

 

 

 

      

 

1. dan

 

      U utorak smo krenuli sa brodom iz Biograda. Prije preuzimanja broda smo vidjeli da je brod u lošem stanju ali vjerovali smo u naše znanje i spremnost. Sami smo skupili novac za brod (100 € po osobi) i vjerovali smo u pobjedu. Na putu do Zadra je padala kiša, a pred Zadrom nas je presjekla gadna oluja koje su uobičajene u ovo doba godine. Kad smo stigli u Zadar prijavili smo se za regatu i iscrpljeni išli spavati jer nas je ujutro čekalo još puno posla.                                                                                      

 

 

2.dan

 

      Rano ujutro smo Luka i ja prali brod dok je ostatak posade izbacivao višak opreme sa broda. Brod na kojem smo jedrili je Elan 31 koji je namjenjen za najam turistima pa je dodatno friziranje bilo neophodno. U 12 sati je regatni odbor dao startnu proceduru. Iako smo imali loš start dobrim jedrenjem smo se popeli na 2. mjesto. Ispred nas je bila samo posada pomorskog fakulteta iz Splita. Na dionici sa vjetrom u krmu smo isparali jedro spinaker pa smo nabavili novi iz Biograda za sutra.

 

 

 

 

3.dan

 

      Treći dan smo imali dva vrhunska starta te smo sve brodove ostavili iza sebe. Prvi plov smo bili ispred Splićana dok su drugi oni bili ispred nas. Pošto su prerano startali dobili su 5 negativnih bodova pa smo mi imali 4 boda, a oni 7 što je nas stavilo na prvo mjesto. Kada smo završili regatu nismo skrivali slavlje. Splitska posada nam je objavila protest na novo jedro (spinaker). Na kopnu je slijedilo premjeravanje našeg i njihovog spinakera. Dozvoljena kvadratura jedra je 75 m2 dok je naše jedro imalo 77.2 m2. Zbog toga smo za svaki od zadnja dva plova dobili po 5 kaznenih bodova i pali na 13. mjesto. Čestitali smo splitskoj posadi ali smo negodovali zbog rezultata. Osjećali smo se prevareno jer nismo znali kakvo je jedro. Jedro je bilo veće samo 2.2 kvadrata što nam nikako nije moglo donjeti prednost pred drugim posadama. Dodjela nagrada je bila u Zadarskom klubu Arsenal nakon čega smo sa ženskom posadom otišli proslaviti dobro jedrenje. Ponosni smo na vrhunsku posadu i smatramo se moralnim pobjednicima. Pozvali smo splitsku posadu na našu regatu koju planiramo organizirati sljedeće godine u Zadru.

 

 

 

 

 

 

Šimun Šupe

Potpredsjednik JK EKONOMIST

 

.

Ispiši stranicu